2012. november 2., péntek

Döntések és dilemmák

Rettentő sokat agyaltam, agyalok a napokban a folytatáson. Nagyjából dűlőre jutottam pár dologban, de vannak még bennem kétségek.

Az első és talán legfontosabb, amit eldöntöttem, hogy endokrinológust váltok. Andi tanácsolt egy nagyon jó szakembert, hétfőn hívom is őket, hogy bejelentkezzek, és megpróbáljak kisajtolni egy viszonylag közeli időpontot. Állítólag áprilisnál jár a várólista, úgyhogy nincsenek valami jó esélyeim, de könyörgöm majd egy picit + bevetem a lombik témát is, hátha. Megkérem a recepcióst, hogy amint visszamondja valaki, hívjon engem…ne mást:)
És, hogy miért akarok váltani? Igazából ez már korábban is megfogalmazódott bennem, csak hát kihez, hova….akkor nem ismertem senki mást. Szóval nagyon úgy érzem, hogy amióta szedem ezeket a kombinált gyógyszereket, egy helyben topogok. Lehet, hogy a hormon értékeim javultak (őszintén, ezt nem tudom megítélni), de az tény, hogy amióta váltottunk a Merckforminról (amit 3 hónapig szedtem csak és ez alatt a 3 hónap alatt 3x menstruáltam), a különböző kombinált gyogyókra (Eucreas, Competact, Janumet), azóta nincs spontán ciklusom. Vagy egy kis Duphaston, vagy a Jera-masszász kellett hozzá, hogy megjöjjön végre. Ez pedig igazán nevetséges, nem beszélve arról, hogy a cukor értékeim is romlottak. Lehet, hogy nem olyan vészesek, de nekem soha nem ment a terhelés 6-7 fölé!

Na, és akkor a második döntés, amin egy ici-picit még gondolkozom. Ez pedig az, hogy abba is hagyom a gyógyszert most. Mozgok, diétázom továbbra is, és meglátjuk, hogy romlanak-e az értékeim. Igazából ezt akkor vállalnám be teljesen nyugodtan, ha kapnék időpontot az új dokihoz rögtön és kikérném az ő véleményét is. Bár úgy érzem, hogy a Janumetről azért leállítana, de mondjuk lehet adna Merckformint helyette….nem tudom, jól döntök-e. Hiszen ezzel azt kockáztatom, hogy az értékek romlanak, a fagyibabás beültetés pedig tolódik.

A harmadik dolog, amit eldöntöttem, hogy megcsináltatom a glutén liszt és laktóz érzékenységi vizsgálatokat. Jó lenne tb alapon, de az nem tudom mennyi idő elintézni…tudjátok, baromi türelmetlen vagyok. Nekem mindig minden azonnal kell:)

A negyedik dolog, hogy megnézetem az MTHFR 1298-as gént is. A 667-et nézték tavaly és mivel ott volt hibás allél, valószínű itt sem leszek normál. Itt már csak az a kérdésem, hogy ha én ezt önhatalmúlag csináltatom meg, és kiderül, hogy van génhiba, akkor kinek mutassam meg utána a leletet, aki mondjuk kimondja, hogy kell nekem vérhígítót szúrnom, vagy nem? Ha valaki ajánlana nekem egy szuperjó szakembert, az nagyon-nagyon megköszönném:)

Az ötödik dolog, hogy picit változtatok a diétámon is. Valahogy megpróbálom összefésülni az IR diétát a Paleóval és a nyers étkezéssel. Egy inci-finci kétely még itt is van bennem, nem akarom ugyanis, hogy esetleg felboruljon a szénhidrát anyagcserém, vagy mim…szóval nagy döntések és dilemmák vannak a házam táján:)

21 megjegyzés:

Audrey írta...

Szerintem ezek ó döntések, mert ezek a dolgok ott mototószkáltak edig is a fejedben, é így legalább a végükre jársz - így vagy úgy, de tudni fogod, mi a helyzet.
Ezzela glutén/liszt dolgoggal kicsit bajban vagyok mindig, mert nem tudom, hogy a liszt nem tartozik-e bele a gluténba, vagy mi.. ? ezen a területen kicsit hiányosak az ismerteim :( Nekema laktóz van most folyamatban, az 6000 a Centrumlabban, kb 2 hét az eredmény, asszema GenoID-ba küldik vizsgálatra. Ha van vaai a glutén/liszt témában, az engem is érdekel, mert én is toporgok e körül egy ideje..
Ezen túl csak kzhelyeket tudnék mondani, de azt meg nem akarok - sok erőt kívánok az előtted álló hetekhez, és kívánom, hogy hamar feldolgozd a dolgokat, és a következő tuti siker legyen. Ölellek. Audrey.

Csigusz írta...

Edes kis bogaram! Szerintem az, hogy kiderul a z 1298 as attol meg nem fogsz vehigitot kapni es nem indokolt egyaltalan. Az 1298 as egy enyhebb valtozata a folsav felszivodasi gondnak. En sem fogok indokoltan kapni csak ha nagyon szeretnek.

A masik dolog, hogy en par honapja mondtam Neked, hogy nezd meg az en dokimat a Mensben, egyaltalan nem ciki orvost valtani intezmenyen belul. Biztosan ket harom heten belul tud fogadni es szerintem friss uj meglatasi lesznek... Nekem az xr latod nagyon jo, szepen egyenletesen csokkennek az ertekek. Jo mondjuk nekem volt elotte cikluspm, de azt irod volt vele abban a harom honapban. Nem is ertem, hogy harom honap utan miert valtott tuu???!!! Az enyem azt mondja, hogy az elso honapok utan ugyis romlanak eloszor az ertekek... Aztan szepen rendezodik. Gondold at... Kapsz hamarabb idopontot es kozel van.

A paleohoz nagy batorsag kell.. Amugy az en dokim nem ellenzi meg gyogyszer mellett sem...

Névtelen írta...

Kedves Rita,

a genetikai vizsgálathoz ajánlom a NagyGén Diagnosztikát, dr. Nagy Zsolt alapos, lelkiismeretes orvos, minden leletet, tennivalót érthetően elmagyaráz, illetve a vérhígító használatával kapcsolatosan egy erre szakosodott specialistához irányít, ha szükséges. Akárhány kérdésre kedvesen, türelmesen válaszol, én másodszor is őket választanám.
Sok sikert, és fel a fejjel!A háború nem veszett el.

Rita írta...

Audrey, bocsika, véletlenül lisztet írtam...laktózt akartam írni:D

Eszter, hát nem tudom. Több helyről is hallottam, olvastam, hogy kaptak vérhígítót, mert a 667-es és az 1298-as is mutáns volt. A másik a te dokkered. Egyszer már írtam neki, amikor T. doki szabin volt. Nem írta, hogy le kellene cserélni a janumetet....bár lehet, hogy nem akart beavatkozni a dokim dolgaiba. Picit elveszítettem a hitem bennük:( de gondolkozom még, hogy megmondom T. dokinak, hogy nem szedem tovább a janumetet és kész...aztán meglátom mit mond.
A paleóhoz tényleg bátorság kell:D kíváncsi leszek magamra, hogy meg tudom-e csinálni.

Köszi, kedves Névtelen:)

Névtelen írta...

Eszterrel egy véleményen vagyok mindenben!!Főleg az MTHFR-dologban!!puszika:CSibu

Csigusz írta...

Kedves Rita! A Nagy Genhez nehogy menj, mert ok csinaltak fals eremenyt nekem... Amugy meg a ficko egy erkolcsi nulla... Szimpi volt, de ezen nem valtoztat a teny, hogy kiadott a kezebol olyan papirt...

Nem fogalmaztam pontosan, met gyorsan akartam valaszolni, ha mindket mthfr homozigota akkor gaz van, nekem heterozigota mindketto...

Csigusz írta...

Ha lenne rajtam par kilo tulsuly, elkezdenem, de igy nem merem. Az ir dieta legelen is fogytam egy kilot es keptelen vagyok visszahizni...

Hat a dokivaltast, ahogy gondolod... Csak ugye azt halljuk, hogy mas dokik nem veszik komolyan, es nem latjak az egeszet. Csak ramondjak az aranylag alacsony, de kozel ssm tokeletes ertekekre, hogy jo ez. De kivancsi vagyok mi lesz Nalad, mert jo lenne mostmar ha lenne ciklusod.

Kedves Hozzaszolo, aki a Nagy Gent ajanlotta! Ne haragudj, kisse cinikus voltam, mert duhos vagyok rajuk. Van egy ismerosom, neki a Leidenje lett fals negativ naluk, az mar tenyleg nem jatek... Az enyem meg nem akkora szam, mert nem nagyon valtoztat semmin.

Rita írta...

Akkor most ne nézessem meg az 1298-ast? jaaaaaj:D mert azért feleslegesen nem akarok pénzeket kidobni az ablakon:s Én ugyebár homozigóta vagyok....tehát akkor az a jó fajta mutáció:)
Jó, hogy leírtam ezeket a dolgokat, mert most még baromira el lehet bizonytalanítani:D meg is tettétek...de ez nem baj, kell még gondolkoznom mindenen, az tuti. Max. a glutén és laktóz vizsgálatokon nem. Köszi Csajok;)

Névtelen írta...

Az nagyon jó, ha új célokat tűztél ki magad elé.
Én szörnyen gyógyszer ellenes vagyok, úgyhogy teljesen megértem, ha elhagynád egy részét. Mindet nem lehet? Mert olyan szépen csinálod a diétát, mozogsz is. Nem lehet kipróbálni, hogy úgy miként állnak be a dolgaid? Persze, ha az orvos is megengedi.
Az orvos váltás meg megint olyan, hogy érzed Te azt. Ha nem bízol, akkor váltani kell.
Továbbra is nagyon szurkolok.
ETAMA

Névtelen írta...

Szerintem is válts orvost, ha nem bízol a régiben, vagy leg. kérd ki más doki véleményét is. Nekem is akartak gyogyit adni, de nem szedtem be, persze nyilván függ az értékektől is, de én is inkább a diétában és a mozgásban hiszek.
Még az jutott ezembe, hogy prolaktinod ok a ciklus második felében? Mert van olyan, hogy első felében jó, utána meg megemelkedik és e miatt nincs beágyazódás illetve elhal a megindult terhesség.
gabi

kretty írta...

Rita, nekem a folsavas mutációs cucc van, és az immunológus javasolja a vérhígító adását szuriban. Krizsa csak aszpirint szedetett velem az inszemnél. Tej és glutén érzékenységet tőlem kért Krizsa, és habár nekem semmi tünetem nem volt, kiderült a tejérzékenység, ami eléggé szívás, mert az összes jó dologról le kell mondanom...:(

Jaaaa, és én a Nagy génnél csináltattam a genetikát, és meg voltam velük elégedve. :)

Csiburaska írta...

Kretty!Nekem is Krizsa kérte ezeket, és ugyanilyen eredményem lett mint Neked, de Nekem pl azt mondta semmit ne csináljak másképp, hanem majd más szurikkal stimulál..Érdekes:)

CSibuka

Popi írta...

Nagyon örülök, hogy vannak terveid! Remélem minden ok lesz és lesz előrelépés is, valamint siker, szóval baba! :)

kretty írta...

Csibu, én felhívtam, amikor megkaptam a laktózintolerancia eredményt, és azt mondta, azonnal laktózmentes értend, és várni kell 3 hónapot, amíg azok az ellenanyagok, amik termelődnek a vérben, azok 3 hónap alatt ürülnek ki...De szívás ez a laktózmentesség, nem ehetsz tejszínest, tejfölöst, tejest,joghurtost és most jössz csak rá, hogy mennyi mindenbe raknak ezekből...:)

Csigusz írta...

Ha homo vagy a677 esre, akkor viszont meg kene csinaltatni, talan. A masik Eszter akinek ivig is kellett es Te mondtad, hogy olvassak nala ezekrol, na O mindkettore homo es kap clexanet...

Rita írta...

Gabi, igen? Ezt nem is tudtam. Szedem ugyebár a Mastodynon-t, az pedig a prolaktinra van...bár, most ezt is abba akartam hagyni:s

Kretty, te melyik immunológusnál jártál? Csak, hogy legyen egy doki a tarsolyomban:) És te hol nézetted laktózt és a glutént?

Eszter, hülye vagyok...HETEROZIGOTA vagyok. Nem tudom, miért írtam homot:D

Köszike Popi, és neked is Csibu a hozzászólásokat:)

Névtelen írta...

Rita, Te nézettél mostanában prolactint?Hogy hogy nem a bromocriptint kell neked szedned?Puszi:csibu

Rita írta...

Csibu, prolaktint még áprilisban nézettem, akkor 188,9 volt, tehát teljesen jó. A Mastodynont azért kaptam akkor, mert T. doki nem nagyon tudott nekem már újat, jót mondani...gondoltam próbáljuk meg ezt. De januárban nézetek majd terhelést, és hormonokat is.

kretty írta...

Rita, a glutént a Bálint analítikában 9000-ért, a laktózt a laboratórium Kft-nél 5000-ért. Immunológiát az ORFI-ban, dr Barkóczi Beátánál

Névtelen írta...

Szia!
Régóta olvaslak, és nagyon drukkoltam!!!
A vérhígítós témához szeretnék hozzászólni. 2010-ben volt elveszítettünk egy babát a 16. héten. Nem mennék bele, hogy hány helyen kopogtattam hiába, ahol csak azt mondták, hogy "beteg lett volna" bla-bla-bla. Semmi magyarázatot nem találtak a történtekre. Elmentem az OGYEI-be, ahol akkor már Gasztonyi volt a nőgyógyász. Mint lehetséges okot, a trombózishajlamot vizsgáltatta. Az Istenhegyiben csinálták, 30.000 volt összesen a z öröklött és a szerzett vizsgálata. Kiderült, hogy a Faktor II-vel (Prothrombin) és az egyik MTHFR-rel volt bajom. Azt javasolta, hogy ha konkétan készülünk a Babára, tehát ha a tettek mezejére lépünk, kezdjek el szedni Asporon Protectet.
Mivel nekem nagyon nem jött be Gasztonyi (egyéb okok miatt...), orvost váltottam, és elkezdtem szedni az Arpirin Protectet. Két hét múlva (első próbálkozás, spontán) pozitív lett a tesztem (most a 33. héten vagyok), és a dokim elküldött az Országos Haemophilia Központba (beutaló kell, azt hiszem, háziorvos is tud írni). A 8. héten juottam el ide. Vérvételek sorozata után azt beszéltük meg az orvossal, hogy elővigyázatosságból szúrom magamnak a vérhígítót. Bizonyos időközönként kontorll van/volt, ahol a 20. hét körül romlott vmi fontos értékem, tehát emeltünk az adagon. Ha nem kezdjük el elővigyázatosságból a szurikat, talán baj is történhetett volna. De szerencsére nem lett így, és remélem, nem is. lesz. Mindenesetre ez a probléma is okozhatta a korábbi Babám elvesztését. Azt nem tudom, hogy az Aspirin miatt, vagy amúgy sikerült volna ilyen könnyen a Baba, az előző Babácskánt is elősre sikerült, nekem nem a teherbe eséssel volt a gondom. Az persze megint egy más kérdés, hogy a lelkem milyen állapotban volt...
További sok erőt kívánok Neked, és elismerésem az eddigiekhez!!!

Rita írta...

Köszi Kretty...hát, nem olcsó:(

Kedves Névtelen, köszi, hogy leírtad mindezt:) Az Aspirin protectet én is szedem, szedtem, annak ellenére, hogy most senki nem mondta, de gondoltam ártani biztosan nem árt. Lehet ezt akkor annyiban is hagyom. Ha teherbe esek, na majd akkor kiharcolok egy beutalót és konzultációt....azt hiszem így teszek.