2013. augusztus 6., kedd

A stressz



Mostanában minden nap felmegyek a Családinet.hu-ra és elolvasgatom, hogy miket kérdeznek szeretett dokibácsimtól és ő miket válaszol. A minap épp a stresszről tartott kiselőadást, és mivel ez nagyon is érint engem is, gondoltam bemásolom ide az irományát:

"Egyre többet hallunk arról, hogy a stressz is felelős betegségeink kialakulásáért. A munkahelyi feszített tempó, a családi gondok és a pénzügyi nehézségek mind nyomot hagynak a testünkön, és akár a szervezet sav-bázis egyensúlyát is felboríthatják. Mit tehetünk ellene?
Védekezne, ha hagynánk.
Vérünk egy különleges folyadék, mely, ha kimozdul a 7,35 és 7,45 közötti Ph-tartományból, akár meg is hallhatunk. Szervezetünk ezért többszörös védelmi rendszert működtet. A tüdőnk által szállított oxigén, a veséink és a hasnyálmirigyünk is komoly munkát végez ahhoz, hogy ez a kémiai egyensúly ne boruljon fel. Ha ezek a szervek valami miatt másként kezdenek dolgozni, a vér sav-bázis szintje elmozdul. „A savasodás szétmarja a sejteket, szöveteket, apránként belemarja magát a vénába és artériába, mint ahogy nyomot hagy a sav a márványba”. Vigyáznunk kell, mert védelmi rendszereink működését könnyen tönkreteheti az egészségtelen táplálkozás, de a mindennapi komoly feszültség is.
A stressz nem csak egy feszült állapot, ami könnyedén elmúlik, ha kikerülünk egy nehéz helyzetből. „A stressz hosszú távon akár betegség kiindulása is lehet, hiszen azonnal hat a szimpatikus idegrendszerre” .Mindannyian megfigyelhettük már magunkon, hogy egy komolyabb vita után, szaporábban vesszük a levegőt, kiszárad a szánk, erőteljesebben ver a szívünk, másként működik a gyomrunk. Ha mindezt, szinte naponta átéljük, megváltozik testünk működése, és egy idő után képtelen lesz védekezni és megbetegszik. „Felborul az egyensúly és a stressz, mint egy néma gyilkos dolgozni kezd: kialakulnak a szív és érrendszeri betegségek, a daganatok, a pajzsmirigyproblémák és a cukorbetegség”. Jó tudni!A nőket is komolyan érinti a stressz, hiszen ők azok, akik lelkiekben könnyebben sebezhetők. Sokkal erőteljesebben hatnak rájuk a családi és érzelmi konfliktusok. Ezzel szemben a férfiakat elsősorban a munkahelyi és a karrierépítési küzdelmek sodorják stressz helyzetbe.
7 javaslat stressz ellen
1. Ismerjük fel, hogy bajban vagyunk és stresszes életet élünk. Keressük meg a konkrét okot! Tegyük fel magunknak a kérdést: a munkahely, az otthoni légkör, emberi kapcsolatok okozzák a problémát?
2. Ismerjük be, hogy ezen változtatnunk kell. Ha tehetjük, kerüljük el a stresszes helyzeteket és tűzzünk ki új célokat magunk elé.
3. Ha gyökeresen nem tudunk változásokat elérni, próbáljunk meg kevésbé érzelmesen és hevesen reagálni a stresszre. Ne gondolkodjunk visszafelé, ne mondogassuk magunknak „hogy mi lett volna, ha…” Mindig előre tekintsünk.
4. Tanuljuk meg kezelni a stressze adott válaszreakciónkat. Járjunk jógázni, sportolni, keressünk olyan lehetőséget, amivel elsajátíthatjuk a mély légzés- és izomlazítás technikáját. Ismerjük meg a zeneterápia lehetőségeit. Végső esetben használjunk gyógyszeres vagy gyógynövényes feszültségoldást.
5. Változtassunk életmódunkon: szokjunk le a dohányzásról és a kávéról, aludjunk rendszeresen.
6. Próbáljuk meg stabilan tartani az érzelmeinket. Ápoljuk emberi kapcsolatainkat, találkozzunk rendszeresen barátainkkal és rokonainkkal.
7. Törekedjünk arra is, hogy megfelelő önismerettel rendelkezzünk és mindig elérhető célokat tűzzünk ki magunk elé.
Mit tehetünk a stressz okozta savasodás ellen?
Ha sikerül változtatnunk életmódunkon, akkor néhány egyszerű diétás tanácsot is érdemes betartanunk, annak érdekében, hogy testünk könnyebben visszanyerje sav-bázis egyensúlyát. Vacsorára mindig könnyű ételeket együnk. Kerüljük az édes és szénsavas italokat, inkább igyunk, naponta legalább két liter tiszta vizet. Építsünk be étrendünkbe kifejezetten lúgosító hatású ételeket. Burgonya, vaj, nyers tej, tejszín, joghurt, édes- és vöröskáposzta, kelkáposzta, karfiol, paprika, hagyma, petrezselyem, metélőhagyma, gombák, zöldborsó, fehérbab, tök, alma, körte, eper, uborka, fejes saláta, hónapos retek, káposzta, mazsola, ásványvíz, tiszta, természetes növényi olajok kerüljenek a tányérunkra.
Jó tudni!
A stressz olyan információkat juttat az agyba, amik az éhségérzetért felelős központot aktiválják. Ezért a túlterhelt ember szinte folyamatosan eszik, nem érez telítettséget, inzulinszintje állandóan magas, és nagyon gyorsan elhízik. Mindez cukorbetegséghez, vérnyomás problémákhoz, érelmeszesedéshez és pajzsmirigy működési zavarokhoz vezethet.
Stressz teszt
1. Gyakran érzek fáradtságot
2. Próbálok kikapcsolódni, de akkor is a munka jár a fejemben
3. Gyakran elfelejtek dolgokat
4. Reggeli ébredés után is fáradtnak érzem magam
5. Emésztési problémáim vannak
6. Nehezen alszom el, éjszakánként gyakran megébredek
7. Allergiás tüneteim vannak
8. Könnyen ingerlékennyé, dühössé válok
9. Kerülöm mások társaságát, nem járok össze a barátaimmal
10. Egyre gyakrabban kételkedem önmagamban
és abban, hogy helyesen cselekszem
Értékelés
- Ha igen válaszaink száma kevesebb, mint három, viszonylag stresszmentes életet élünk.
- Ha négy vagy öt igen választ adtunk, akkor érdemes elgondolkodnunk azon, mit kellene változtatni az életünkön nyugalmunk és egészségünk érdekében. Vásároljunk gyógyszertárban lakmuszpapírt, amivel megmérhetjük szervezetünk sav-bázis egyensúlya, hogyan reagált a stresszre.
- Öt igen felett viszont mindenképpen keressünk fel egy orvost, aki a segítségünkre lehet."

5 megjegyzés:

Lovely79 írta...

Jó kis cikk, de a krumpli, vaj tejszín és a nyers tej az
mióta lúgosít??

Bejus70 írta...

Rita, a stresszel nekem is komoly gondjaim vannak, ha fel akarnám őket sorolni, mi mindentől parázok, sűrűn teleírhatnék egy lapot. Bár mindegyik gyökere két tőből ered, ezeket viszont lehetetlen kiiktatni az életemből. :(

Rita írta...

Lovely, ez szerintem is érdekes...
Nem is lehet teljesen kiiktatni ezeket Beus. Vagyis biztosan ki lehetne, de az hatalmas elhatározás lenne és pénz...azután meg jönne más stresszforrás. Jò annak, aki ezt ki tudja teljesen iktatni.

kretty írta...

uhhhh, nekem mindegyik kerdesre IGEN a valasz...OMG

Rita írta...

Nekem is több, mint ötre sajna :(