2013. augusztus 7., szerda

A 2. és 3. válasz



Említettem már, hogy nem csak az endó dokimat kérdeztem meg a neten a pajzsmirigyes eredményeimről, hanem a mellékvesés blog íróját is. Azt persze nem tudom, hogy mennyire tudományosan megalapozott ez a blog, de én szeretem. Nagyon jól összefoglalja a dolgokat, és hitelesnek látom. Úgyhogy gondoltam egy kérdést megér, hátha mond nekem valami okosat. Neki is elküldtem az eredményeimet és leírtam azt is, hogy mik történtek velem az elmúlt évek alatt. 

A válaszának egy részlete:
"Gondolom azt közölték Önnel, h az inzulin hajszálnyival magasabb az ideálisnál; 5,0-ig jó. Azonban, ami az igazán nagy problémát jelenti, h elég komoly t3 rezisztenciát látok: az ft4 értéke viszonylag jó, azonban az ft3-nak a felső határérték közelében kellene lennie. A ft4-ből nem ft3-t, hanem rt3-t állít elő a szervezete. Ez blokkolja az anyagcserét.
Továbbá az atpo is emelkedett, hashimotoja is van, amely esetén szigorú gluténmentes diéta javasolt.
Ilyen szintű t3 rezisztencia mellett a mellékvese kifáradásnak is igen nagy az esélye. Ha módjában áll, feltétlenül csináltasson kortizol nyáltesztet.
A progeszteron érték picit alacsonyabb a kelleténél, de megjárja. Az ösztrogén azonban...ha a mértékegység stimmel, akkor ez az ösztrogén érték kifejezetten alacsony.
Sajnálom, h nem tudok semmi pozitívat mondani, de ezek az értékek nem túl biztatóak.
Lenne tennivaló még a babavállalás előtt."

Hát remek, mondhatom:( Ezen felbuzdulva, írtam megint az endó dokimnak. Remélem nem tiltanak ki a Családinet.hu-ról, hogy egy héten többször kérdezek:D Megkérdeztem tőle, hogy mi a véleménye erről a t3 rezisztenciáról....kíváncsian várom a válaszát!

Nemsokára indulok a nődokihoz a kontoroll tükrözés kontrolljára....majd jövök az eredménnyel ;)

ui: már válaszolt is dokim. Hihetetlen, hogy ilyen hamar. VISZONT, egyáltalán nem kielégítően. Kezdem azt hinni, hogy pikkel rám.
Ezt kérdeztem tőle: 
"Mi a véleménye esetemben a t3 rezisztenciáról. Lehet a hónapok óta tartó menstruáció hiánynak  és meddőségnek ez az okozója? Milyen vizsgálatot érdemes elvégeztetni, hogy ez kiderüljön? Egyáltalán érdemes-e? Kortisol nyáltesztre, vasszint ellenőrzésre áldozzunk?"

A válasza:
"Valóban lehet a háttérben T3 relativ rezisztencia, de ez további kivizsgálást igényel.
Célszerű volna az ösztrogén dominancia kizárása a megfelelő endokrin vizsgálatokkal." 


Hát kössz a nagy semmi választ:( Most mi a jó fenét csináljak? Hagyni kellene a francba. Azért megkérdeztem a kedves pajzsmirigyesblog íróját, hátha mond nekem valami okosabbat.
Csak úgy mellékesen megjegyzem egyébként, hogy nekem mondta már a doki ezt az ösztrogén dominanciát, erre szedem a wildyam-ot. Viszont akkor miről is beszél, hogy megfelelő endokrin vizsgálat kell? Ezeket is ő íratta ki, van akkor még valami, amit nem nézett meg? Miért? És miért nekem kell felhívnom a figyelmét erre? Ááááááá, ez agyrém, komolyan mondom. Orvosnak kéne tanulnom, mert magamban megbízom, és tudom, hogy maximálisan alaposan kezelném magam. 


15 megjegyzés:

Névtelen írta...

Rita,
én is kérdeztem már néhányszor a proftól, többnyire nem a kérdésre válaszolt, hanem csak bemásolt valami kész anyagot, amitől sajnos nem lettem okosabb. Szóval szerintem nem Rád pikkel :)
Üdv,
egy zugolvasó

Molnár Ilonka írta...

Nekem a többi kínai, de Hashimotom nekem is van magas atpo szinttel. Szedek rá hormont, ami rendben tartja a tsh szintem, és bár eddig 3 endokrinológussal beszéltem, és rá is kérdeztem, mindegyik azt mondta, a kísérletek nem igazolják hogy bármyilyen diéta hatással lenne a hashimotóra. Elolvastam most ezt: http://en.wikipedia.org/wiki/Hashimoto's_thyroiditis
És itt is azt írják hogy tényleg vannak ilyen anekdoták hogy segített, de azt is írták hogy volt rá 1 éves kísérlet, és semmilyen különbséget nem mutattak a gluténmentesen étkezők a kontrollcsoporthoz képest 1 év után. Akkor ő pl milyen alapon mond ilyesmit?

Tudom, te amúgy is gluténmentesen eszel, de én emiatt nem fogom elkezdeni (amúgy pedig nagyon egészségesen eszem). Ez most kicsit felhúzott.

Estsanatlehi írta...

Picsábamár.

Nekem van egy ismerősöm, aki Hashimoto diagnosztizálása után három hónap gluténmentes diétát abszolvált, és spontán teherbe esett - ő arra esküszik, de persze lehet hogy csak épp becsapott egy csoda, és véletlen az egybeesés, ezeket sosem lehet tudni.

Ami az ösztrogén dominanciát illeti, azzal tudtommal az a baj, hogy egyszerűen nem lehet vele mit kezdeni, mert az ösztrogén szint csökkentésére nincs semmilyen gyógyszer, a hatások meg amiatt magas (hormonrendszeriek és külsők) nem nagyon befolyásolhatóak. Ezen én is aggódtam sokat, mert nekem valami brutál kiugró volt mindig, de a nőgyógyászom, aki egyben endokrinológus is, azt mondta, emiatt nem kell aggódni, mert ha a ovuláció utáni progeszteron-szint jó, akkor semmi jelentősége az aránytalanságnak. Mondjuk ő meg nem hisz az inzulinrezisztencia meddőség okozó hatásában sem, szóval nem feltétlenül mindenben értek egyet vele...

Mi lenne ha az első válaszolót megkérdeznéd, hogy szerinte milyen tennivaló lenne... hátha mond valami okosat...

Rita írta...

Köszi, kedves Zugolvasóm:) Akkor megnyugodtam. Kár, hogy nem tudtam belőle kicsikarni a választ.

Bijou, nehogy felhúzd magad! :( Nem éri meg. Én is idegeskedtem emitt egy picit, de kiírtam magamból és már el is szállt.

Csak olyan jó lenne, ha lenne egy doki, aki tényég iránymutatást ad, és nem nekünk kell utána járni mindennek. Mondja meg, hogy ezeket kell megnézetni, ennyibe kerül, azt jónapot. Azután majd eldöntöm, hogy akarom-e a vizsgálatot vagy sem.

Rita írta...

Est, megkérdeztem, remélem hamarosan megírja:)

Egyébként nézzünk csak rá az ösztrogén értékemre...rém alacsony. Mit kell ezen vizsgálni? Nem tudom mennyire dominancia ez.

Popi írta...

Banyek! Ahány orvos annyi válasz :(

Heniiii írta...

Rita, bocsi, de nekem ez a endó dokid a válaszai alapján nem annyira szimpi. A blogíró javaslatára én is kíváncsi lennék!

Névtelen írta...

Kedves Rita!

7 éve küzdünk a babáért. Volt, hogy egy évig nem voltam beteg. Több orvosnak ez az én nagy problémám nem jelentett problémát. IR, PCO -diéta, mozgás, gyógyszer - semmi eredmény nélkül. A TSH értékem ekkor még jó volt. T3, T4-et nem néztek.
Aztán egyszer csak sokat fogytam, amit a munkahelyi stresszre fogtam. Saját magam csináltattam labort, ahol a TSH-m 5,5 volt. T3 T4 határértéken belül, de magas az Anti-Tg és ANTI TPO. Az orvos szerint hashimoto. Fél szem gyógyszer és láss csodát 4 egymást követő hónapban beteg lettem. IR diéta és gyógyszer nélkül. Utólag azt mondom már évekkel ezelőtt is ez volt a hiba, csak még határértéken belül voltam. A saját esetemből kiindulva szerintem az országos átlag alapján megadott -tól -ig tartományok nem húzhatók rá mindenkire. Hiába csináltam én bármit, amíg ki nem derült, hogy hol a "hiba". Az ösztrogén problémára javaslom, hogy nézz utána Women's cream-nek. 3 IR-es, PCOS-es barátnőmnek csinált normális ciklust (igaz diéta mozgás gyógyszer és azt hiszem barátcserje mellett). Kettőjük spontán terhes jelenleg több éves próbálkozás után. Én csak rövid ideig használtam, mivel kezdődött a lombikom, de nagyon meggyőzött (és ez itt nem a reklám helye, lehet hogy valakinek meg nagyon nem használt, nem tudom). Abban hiszek, ha kiderül, hogy „mi a porszem a szerkezetben” minden jóra fordul. Fel a fejjel! Sikerülni fog az a baba! Remélem, hogy ezt én is bizonyítani tudom hamarosan neked, mivel ma vagyok az ET+9. napon.
Bocs, hogy még nem írtam privátba, de nem volt időm, mert sodródtam az eseményekkel, viszont ezt a hozzászólást ismét nem tudtam megállni. Azt hozzáteszem, hogy a véleményemet saját tapasztalat alapján és nem a tudományos szakirodalom alapján írtam, de szerintem „ezen a szinten” már magunknak kell meggyógyítani magunkat.
Egyébként Kisdiós voltam, akit kétszer műtöttek méhsövénnyel.

Rita írta...

Köszi, köszi Csajok...az együtt érzést is ;)

Kisdiós, na, igen. Hiányoltalak ám!
Köszönöm, hogy leírtad ezeket. Women's krémet használtam, annyira nem jött be :D De az is lehet, hogy én vagyok türelmetlen. Bár, ha nem lenne ilyen drága, lehet, hogy még ma is kenném. A Wildyam, amit szedek is ezt a problémát kezeli elvileg.

Ez a két sövényműtét nagyon érdekel. Épp ma voltam a kontrollon. Na, de mindjárt leírom mi volt:)

Heni44 írta...

Rita annyira csodállak a kitartásodért, én a mostani lombik után úy éreztem, hogy semmilyen új dologról, új gyógymódról, meg semmilyen vizsgálatról nem akarok tudni, orvost sem akarok látni, csak az alap gyógyszereimet szedtem, semmi vitamin, egyebek. Te olyan szívós vagy mint egy bulldog, ennek tuti meglesz az eredménye!!!! De szedsz most Letrox-ot vagy tHyroxint?

Rita írta...

Heni, nem szedek semmit a pajzsmirigyemre. Eddig két endó doki látott és egyik sem írt fel gyógyszert. Na, persze én nem is akarok mindenáron szedni!

Névtelen írta...

Én abszolút megértelek, hogy eleged van már. Én még megléptem ezt az endos dolgot, szedem, amit felírt, de már SEHOVÁ nem megyek ezután. )Csak lombikra hamarosan. ;-) ) Tanácsolták ugyanis, hogy mehetnék újra méhtükrözésre (már voltam ott is), de elegem lett. Meg még megnézethetném ezt, meg azt magánba. Na, azt sem, kész, elég volt.
Tegnap egy pillanatra beizgultam a táltosos dolgon Heni kapcsán, de aztán leállítottam magam. Én most itt tartok, majd meglátom hová jutok így. Remélem oda, ahová szeretnénk. ;-)
ETAMA

Névtelen írta...

Azt en sem ertem, hogy miert nem mondja meg, hogy milyen konkret vizsgalatokat szeretne latni... Mondjuk nem csodalom, hogy a weborvosok altalaban nem valaszolnak kielegitoen. Nyilvan szeretnek, ha meglatogatna oket a kedves jelolt.

Nagyon kivancsi vagyok nekem mit mond hetfon. Osszeszedtem egy tablazatban ket es fel ev eredmenyeit. Nekem amikor a tsh-t ellenoriztek mindig neztek az ft3, 4-et as az antitesteket is. Ja arra kivancsi lennek, hogy az ft4-ed milyen szokott lenni? Mert nekem az ft3 jo helyen van viszont az ft4 kozepertek helyett mindig a maxhoz kozelit, de erre ezen a kedvenc blogon nem irnak peldat; marmint erre a variaciora.

F.Eszter :)

Névtelen írta...

Ja, en tobb emberrol tudok, akinek a glutenmentesseg nagyon szepen levitte az anti-TPO-t, es ugye Nalad is ez a helyzet, plusz a szelen.

mrsg írta...

Szia Rita :) mar jo regen reagaltam neked még valamikor a mehsoveny muteted elott :) Hu mennyi vizsgalatod volt te jo eg,en ennyit nem tudnek vegigcsinalni,maradok tudatlan.Egyebkent olvasva a soraidat az ugrott be hogy ugy megneznem hogy aki spontan,hipp-hopp teherbe esik / mikozben estenkent gyuri be a szalonnat meg mittudom en miket -szoval megneznem azert hogy ok milyen eredmenyeket produkalnanak hormonilag.... Egyebkent en is megkerdeznem a rendesen valaszolos dokit hogy mit javasol neked :) oleles es drukkdrukkdrukk