2013. február 18., hétfő

WEBorvosnál :)



Mivel nemrég beszélgettünk itt a blogon a különböző trombózisos leleteinkről, gondoltam írok a WEBBeteg orvosának, és megkérdezem, mi a véleménye a leleteimről.
Leírtam neki az eredményeimet, és azt, hogy Aszpirint szedek a lombik kezelés alatt. Ezután megkérdeztem tőle, hogy szerinte kell-e tovább mennem, esetleg felkeresnem egy Hematológus doktort? Vagy a leletek egyértelműen mutatják, hogy aggodalomra semmi ok.


A válasza:
”Kedves Kérdező! A „heterozygotaság” azt jelenti, hogy egy betegségre nézve egyik génje hordozza a betegséget, a másik génje egészséges (minden tulajdonságunkat 2 gén határoz meg). Ha mindkét gén beteg, a betegség tünetei 100%-ban jelentkeznek. Ha az egyik gén egészséges, általában nem, vagy nem súlyos formában jelentkezik a betegség. Ez a helyzet Önnel is. Az Ön által leírt labor vizsgálatok, az alvadási értékek az ATPI kivételével a normális tartományban vannak, ez a minimális APTI idő csökkenés, amit jelenleg kimutattak, egy minimálisan növekedett véralvadékonysági hajlamot okozhat. Ennek ellensúlyozására az Aszpirin alkalmas. Viszont amit a figyelmébe ajánlok: a legújabb kutatások szerint az MTHFR C677T homozygotaság a szívinfarktusnak és az agyi értörténéseknek (pl.: agyvérzés) önálló rizikófaktora különösen cukorbetegek esetében. Ez azt jelenti, tekintettel az Ön által említett insulin rezisztenciájára, hogy a megfelelő vércukorszint, koleszterinszint, optimális testsúly, testmozgás kérdéskörére maximális figyelmet kell fordítania.”

Hozzáteszem kiemelt nagybetűvel írtam, hogy MTHFT HETEROZIGOTA vagyok, szóval nem értem miért írja itt nekem, hogy mizu a homozigótákkal. Viszont az ATPI értéket ő az első, aki megemlíti. Azt, hogy ez az érték picit eltér a normálistól, nem jelezték a leleten sem….hm.

19 megjegyzés:

Heniiii írta...

Szia Rita! És visszaírsz neki, hogy a válaszának második fele esetleg elírás, hogy homo- és nem heterozygota esetre vonatkozik?

Audrey írta...

szerintem csak a figyelmedbe akarta ajánlani, hogy a homozigótáknál ezt találták, és akkor enyhébb mértékben a heterozigótáknál is felmerülhet. Vagy csak naiv vagyok?

Rita írta...

Szia Heni:) Szerintem jó írta egyébként, csak biztos gondolta, hogy szól, biztos, ami biztos. De végülis úgyis odafigyelek magamra. Évente megnézetem a koleszterin szintem, meg a cukromat is kordában tartom, a testsúlyom normális, csak nem lesz bajom. Egyébként szerintem az ATPI értékemet cserélte fel a Lupusz antikoagulánssal, mert az viszont egy picit valóban emelkedett (volt), és ott is sec. a mérőegység. Fene se tudja, szerintem itt nem lehet visszakérdezni. Egy hónapban 1 ingyenes kérdezési lehetőség van. Max. a következő hónapban tudnék rákérdezni talán...de lehet, hogy hagyom.

Rita írta...

Aha-aha, én is erre gondoltam Audrey:)

kretty írta...

Én homo vagyok.... Uhhhh, IR, plusz a koleszterin szintem is magasabb mindig... Azért remélem van még pár jó évem... :D

Csiburaska írta...

Kretty Mi "összebútorozhatunk"mert ugye Én is homozigota vagyok, IR,meg a "laktóz utálat"...:)))Csibu

Rita írta...

:((((( a lényeg, hogy figyeljünk magunkra idősebb korunkban is!
Egyébként az én koleszterinem is mindig magas...lehet gyógyszer lesz majd egyszer belőle.

Csiburaska írta...

Rita, lehet Én is írok az MTHFR miatt, ugyanis a haematológushoz 3 hónap múlva kaptam időpontot:(

Rita írta...

basszus....írj mindenképp;) majd jól fogalmazd meg a kérdésed, hogy ne legyen félreérthető a válasza.

Csiburaska írta...

NEM TALÁLOM AZ OLDALT:( Vagyis ott kimondottan haematológust nem találok..Belinkelnéd Rita?

Csiburaska írta...

Bocsánat, megtaláltam, Te hány napra kaptál választ?puszi

Rita írta...

14-én kérdeztem és tegnap már válaszoltak is:)

Csiburaska írta...

Szuper! Ez jó ötlet volt Ritám!puszillak érte:)))

kretty írta...

A Sztárdoki jól kifogta velünk... :)))

kretty írta...

Csibu, kíváncsi vagyok mit ír... Mindenképp tedd fel a blogodra!

Csiburaska írta...

Mindenképp!!+közben rájöttem hogy van egy ismerősöm aki kórházban dolgozik, és ismer egy hematológust.Elfaxoltam neki a leletemet, a doki jöv.héten jön vissza szabiról és Ő is rápillant!Így legalább lesz 2 oldalról is vélemény.Jelzem ha kapok visszaigazolást valahonnan!!:)

Rita írta...

Na, ez szupi Csibu....valaki csak megmondja már a tutit;)

Csiburaska írta...

Rita! Nem látom az oldalon a feltett kérdésemet!Vagy csak akkor fog megjelenni ha már választ is kapok rá? lehet elcsesztem valamit akkor..

Rita írta...

Ááá, nem cseszted el...én sem találtam az enyémet, nem tudom miért. Pár nap és válaszolnak szerintem;)