2013. február 13., szerda

Életfürdő



Tegnap közelebbi kapcsolatba kerültem az életfürdő fogalmával. Gyorsan-hamar utána is jártam, hogy mi ez pontosan és hogy miért is jó.

Mielőtt írok a tapasztalatokról, lássuk mi is ez az életfürdő (innen a cikk):
„Életfürdőnek nevezik ezt a gyógykezelést, amely megmozgatja a vérkeringést, amely megakadályozza a belső szenny által kiváltott betegségek kialakulását. Ez a terápia megnyugtatja az idegeket és erősíti a szív munkáját. Brazíliában életfürdővel szabadítják meg az asszonyokat a nőgyógyászati bajoktól, kezelik a reumatikus- és ízületi bajokkal küszködő betegeket, mert a fürdő igen szépen gyógyítja az idegi- és érproblémákat, a vizenyős tüdő miatti légszomjban szenvedő betegeket. A bőrbetegek is nagyot néznek a kezelés megkezdésekor, alig hiszik, hogy az életfürdő mekkora csodákra képes, és elképednek azon, amikor a természetgyógyász azt mondja nekik, hogy nem kell drága krémeket felkenni az arcra, mert a különféle kiütéseket tulajdonképpen a vér dobja ki. Először a szervezetet kell kitisztítani, méregteleníteni kell, hogy ezután a belső szenny eltávolítása után egészséges vér képződjön.
Az életfürdő lényege az, hogy kétfajta fürdővizet használunk. A belső szennytől megtisztított beteget egy hideg vizes kádba kell ültetni. A 10-15 fokos víz köldökéig kell hogy érjen, a lábait viszont meleg vizes lavórban kell tartania. A meleg víz jó melegen tartását forró víz utántöltésével kell biztosítani. A betegnek puha kendővel vagy szivaccsal kell dörzsölnie testét és alsó hastájékát először jobbról, majd balról, ezután visszafelé. A fürdő időtartama 20-30 percig tart. A fürdés befejezése után a testet szárazra kell törölni, majd betakarózva ágyba feküdni. Nem árt, ha a lábhoz meleg vizes tömlőt, vagy ruhába csavart megmelegített téglát teszünk, esetleg tornázunk egy kicsit.
Fontos, hogy elhiggyük: ha a fürdő ideje alatt a láb meleg vízben van – nemcsak langyosban – és utántöltéssel a hőmérsékletet folyamatosan bebiztosítjuk, nem fázhatunk föl. Ajánlatos még a fürdés alatt a hátat betakarni, terítsünk magunkra valamilyen meleg ruhát, majd a fürdés befejeződése után szárazra törölni a testet, száraz ruhába bújni, majd az ágyban meleg takaróba burkolózva lepihenni.
A fürdő után nem ajánlatos étkezni, majd csak akkor, ha már a test átlagos hőmérsékletre felmelegedett. Étkezés után viszont várni kell legalább 4 órát, csak ekkor kell a fürdőzést megkezdeni. Azok a betegek, akiknek lábai visszeresek, vagy gyakran trombózisban szenvednek a fürdő vétele alatt lábukat ne tegyék meleg vízbe, hanem csak a talpuk alá helyezzenek egy gumitömlőt meleg vízzel feltöltve, vagy egy villanypárnát, esetleg felmelegített téglát.
A természetgyógyászok szerint mindenkinek a gyógyulása a saját kezében van. Mindenkinek értékelnie kell saját testét – lelkét, figyelnie kell működésükre. Mindenkinek önmagának kell megkeresnie annak módját, hogy testüket egészségben tarthassák.”

Találtam más leírást is (itt): Lásd fenn a képen. „Az ülődeszka alatt levő hideg vízbe nyúlva egy fürdőkesztyűt alaposan megnedvesítünk, ezután felhozzuk az ágyékon, keresztül a hason, majd a másik ágyékon le, s újból belenyúlva a hideg vízbe, mossuk magunkat. A lábunk forró víz­zel teli lavórban legyen, olyan forró vízben, amit a bőrünk képes elbírni! Az eltérő testtájékon jelentkező hideg- és melegérzet fantasztikusan serkenti a vérkeringést! Míg a hasban és a nemi szervben lévő idegsejtek jelzik az agyközpontba, hogy nagyon "hidegek", s ezért automatikusan nyomják le a vért, addig a lá­bunk az alsó lavórban jól átmelegedve nyomja fel azt, így ser­kenti a fokozott vérkeringést, amit más természetes módon nem tudnánk elérni. A fokozott vérkeringés segíti a gyógyulást.”

Aki ismer az tudja, hogy nekem mindig mindent azonnal ki kell próbálnom. Ha pedig egészséges, természetes gyógymódról van szó, akkor meg aztán pláne. Ma szeretném kipróbálni az egyik verziót, de nem biztos, hogy belefér az estébe. Akkor majd holnap. A tapasztalatokkal pedig majd jövök;) 

ui.: Ma tudatosult bennem, hogy a töpörtyűt tejjel készítik.....basszus, jó, hogy egy hete töpörtyűt eszem töpörtyűvel:(((( Ennyit a laktóz mentes étrendemről.

18 megjegyzés:

kretty írta...

Milyen töpörtyűt??? Azt nem csak megsütik?

Rita írta...

:D nem-nem. Képzeld Kretty, tejet is öntenek az olajba sütéskor, hogy jó puha legyen:(((( Ma körbejártam a piacot itt nálunk, és kiderült, hogy valóban mindenhol használnak tejet. Lehet megpróbálkozom és itthon csinálok, abban tuti nem lesz.

Csigusz írta...

Fujj, te jo eg! Nalam itthon van toportyukrem. De nincs rairva a tej. Akkor most megis van benne? Huhh. Ooo szep kis rituale. En maradok a valtott vizes zuhanynal es az avivanal :-) De nem a labvizbol kell az alvazra menni, ugye? Nyugtass meg!

Csigusz írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Névtelen írta...

Uh, de bírom én is az ilyesmit! :-)
ETAMA

Rita írta...

Ha nincs ráírva a tej, akkor talán nincs benne...talán.

Dehogy a lábvizet:D A jég hideg víz megy az alvázra. Ki is próbáltam az első verziót, holnap jön a 2. Macerás, az már biztos.

Rita írta...

Etama, te most azért inkább ne próbáld ki;)

Névtelen írta...

Hááát, Rita, ezt nem hinném, hogy kipróbálom, főleg nem a beleülőset. Te, nem kandikamerázol minket véletlenül?

1nyull

Csigusz írta...

Lanyok. Mit meg nem teszunk... Es ez meg semmi, ahhoz kepest amit en alkottam. Holnap meglatjatok :-):-):-)

Heniiii írta...

Miket találsz te Rita! :) Es csak egyszer javasolják ezt a fürdőt, vagy terápiaszerűen többször is?

Rita írta...

:DDD Nem tudom mi a baj ezzel a kis fürdővel Csajok? :D (a kandikamerázás jó ötlet)

Ezt a fürdőt lehet akár minden nap csinálni, bár természetgyógyásszal nem beszéltem róla még. De ma megyek a nőgyógyászomhoz, aki természetgyógyász is, és majd jól kifaggatom:)

Na, Eszter. Újabb kipróbálni való? :D

Névtelen írta...

Rita!Nálunk vidéken azért kell a tej a töpörtyűre mert attól lesz szép piros,ropogós:) Az Mthfr leleted ha elküldöd azt megköszönöm, jó nekem a facebook-ra is.De ha ide kiteszed talán többen kitanulmányozzák.Ez az életfürdős buli jó!Csibu

Rita írta...

Jaj má', és én ezt miért nem tudtam, hogy tejjel készítik:(((( na, mindegy. Majd csinálok én itthon magamnak tejmenteset:)

Kiteszem nemsokára ide a leleteket. csak felfedeztem rajta egy hibát (így 1 év után), és most nyomozom, hogy egyáltalán az enyém-e a lelet :D

Névtelen írta...

nem'á csak a Tied Rita:)))) Durva lenne ha nem:)))Csibu

Rita írta...

Enyém a lelet:D

Anita írta...

Én még sosem láttam nagymamámat tejet önteni a zsírba tepertősütés közben. Mi lenne akkor azzal a rengeteg zsírral, ami kisül belőle? Én álmomban sem gondoltam volna, de Borsodban mindent másképp csinálnak. :)

Nem volt nagyon hideg az ülőfürdő? A második verziót még el tudnám képzelni esetleg, de inkább hastáncolok azt hiszem. :)

Rita írta...

Pedig sajna sok helyen használnak tejet. Szebb is lesz, meg puhább is tőle a töpörtyű:(

Képzeld Anita nem volt hideg, kifejezetten jól esett. Utána olyan érzés volt, mintha alulról jönne rám a hideg levegő:D Na, de majd este írok róla:)

Névtelen írta...

csak nagyon kevés tejet locsolnak rá, attól még a zsír zsír marad:))Én is így csinálom ha nagy ritkán sütök, belém nevelték már Lánykoromba:)Csibu