2013. június 16., vasárnap

Mini zsömle



Noha az utóbbi időben alig-alig sütöttem muffint vagy kenyeret, most mégis szinte az első dolgom az volt, hogy megsüssem azt a zsömlét, amit a facebookos paleo csoportban kinéztem magamnak még Parádfürdőn. Amikor azonban nekiálltam volna, rájöttem, hogy ez nekem túl bonyolult, megcsinálom én egyszerűbben. Az alap a már korábban számtalanszor megsütött tojásmentes kenyerem volt. Csak picit variáltam az alapanyagokkal és zsemle formára sütöttem.

Hozzávalók:
100 g liszt (lenmag liszt és gesztenye liszt)
50 g kókuszreszelék ledarálva
3 ek. őrölt lenmag
2 ek. útifű maghéj
víz forró víz (amennyit felvesz a lenmag és az útifű maghéj)
3 csipet só
1 tk. szódabikarbóna
a tésztába kevés szezámmag

A lenmagot és az útifű maghéjat pár percre forró vízbe áztattam. Annyi vizet használtam, hogy jól keverhető masszát kapjak. Az így kapott nyákos masszát hozzákevertem a száraz hozzávalókhoz. Öntöttem még hozzá annyi vizet, hogy olyan jó gyúrható tészta állagot kapjak. 8 pici zsömlét formáztam és 180 fokon, légkeverésen, előmelegített sütőben 45 percig sütöttem.
Eléggé féltem, hogy túl édes lesz a kókuszreszelék miatt, de az eredmény: úúúúú, ááááá. Pont annyira édes, amennyire egy kenyérnek kell és finom és ropogós a héja, szóval teli találat lett. Igazi szilvalekvárral pedig maga a mennyei manna. És akkor a képek...nem röhögni, de ronda és barna :D

Kívülről

Belülről

Egy reggelim




7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon jól néz ki, finom lehet.
ETAMA

Névtelen írta...

Ezt kipróbálom.:)

Popi írta...

hű de guszta!
éhes lettem :)

Rita írta...

Finom biza :D

(a szezámmagot kihagytam a receptből, de már pótoltam :))

Heniiii írta...

Rita, nagyon fincsinek hat a képeken! az őrölt lenmag és a lenmagliszt hasonló? Ezeket őrölve veszed, vagy te magad porítod?

Rita írta...

Heni, nem hasonló. Egyrészt lenmagot szerintem nem lehet lisztté őrölni itthon, legalábbis én nem tudnám a kis gépeimmel. Másrészt, a különböző maglisztekből (mandula, len, tökmag stb.) kivonják a káros olajokat, pl: omega 6-ot. Így jobb a kész lisztet használni, és nem őrölt magokat:)

Estsanatlehi írta...

Megint kezded a kajafotókat... jajnekem. :)